Heta kläder

Korsett kommer från det latinska corpus som betyder kropp och har passande nog som syfte att forma kroppen så att kläderna sitter snyggt samtidigt som korsetten hjälper till att framhäva de kvinnliga formerna, fylliga byst, smal midja och runda höfter.

Korsettens historia

Korsetter användes redan i det antika Grekland runt 1500 f. Kr., men det var under medeltiden på 1200-talet som korsetten först introducerades bland den större skaran i Europa. Sin storhetstid hade korsetten under 1600- och 1700-talen och nu bars plagget lika mycket för dess funktion som modetrend bland de välbärgade damerna. Man brukar tala om kvinnorna i det franska kungahuset som det viktigaste trendsättarna när det kommer till korsetten och häribland var Marie Antoinette dess främsta modell.

De första korsetterna snördes samman med lädersnören, därefter användes tyg med insydda metallfjädrar innan man under 1800-talet upptäckte elastiska konstfibrer, vilket gjorde korsetten både skönare att använda och mer passvänliga. Korsetten har stått som inspiration till de senare underklädesplaggen gördeln, bustiern och korseletten som likt korsetten formar kroppen om än i mindre utsträckning.

Korsetter idag

Korsetten har under lång tid använts flitigt bland och varit en del av subkulturer som goth och BDSM men användningen har under perioder även spridit sig bland den stora massan. Idag står korsetten som symbol för framhävandet av kvinnliga former och sexiga underkläder har återigen tagit plats på underklädesavdelningarna. Kändisar som Madonna, Britney Spears, Rihanna och storfilmen Moulin Rouge har haft en stor inverkan på modetrenden. Utbudet av korsetter är stort och det går att hitta korsetter i alla möjliga former, färger och storlekar, både i butik och på nätet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *